4 najlepsze dania do spróbowania w Niechorzu

Niechorze to urokliwa miejscowość położona nad Bałtykiem. Znana jest z pięknych plaż i latarni morskiej, ale nie tylko. To miejsce, w którym można odkrywać lokalne przysmaki, które tworzone są ze świeżych ryb. Gdzie zjeść w Niechorzu? Mamy dla Ciebie kilka propozycji.

Świeża ryba wprost z Bałtyku

W Niechorzu można raczyć się potrawami ze świeżych ryb, które wyławiane są tego samego dnia z morza. W menu restauracji odnajdziemy wiele specyficznych dla tego regionu gatunków: dorsza, flądrę i turbota. Oczywiście nie może zabraknąć również morskiego srebra, czyli śledzi.

Największym zainteresowaniem turystów cieszy się oczywiście klasyczna smażona ryba, serwowana z chlebem lub frytkami oraz zestawem surówek. Warto jednak popróbować również ryb wędzonych dymem z czereśni oraz prawdziwego przysmaku — tatara ze śledzia. Polecamy również rozglądać się za niewielkimi, rodzinnymi restauracjami, w których ryby są serwowane wprost z grilla, a ich smak dopełniany jest polskimi ziołami. 

Zupa rybna zamiast rosołu

Tradycyjna polska zupa rybna to danie znane na całym wybrzeżu. Rybnej zupy najlepiej próbować, gdy jest chłodno. To mazurska wersja klasycznego rosołu.

Zupa jest przygotowywana na bazie wywaru z ryb, które gotowane są wraz z dodatkiem świeżych warzyw, ziół i unikalnej mieszanki przypraw. Dla tych, którzy mają bardzo wysublimowane podniebienie, dobrą informacją będzie fakt, że w niektórych restauracjach do zupy dodawane są egzotyczne owoce morza, takie jak krewetki czy małże.

Do przygotowania zupy rybnej zazwyczaj wykorzystywanych jest kilka gatunków ryb, dzięki czemu w jednym daniu można popróbować zróżnicowanych smaków. Jeśli szukasz najlepszej restauracji w Niechorzu, warto oprzeć się na opiniach innych użytkowników. Używaj internetu bezpiecznie i surfuj bez ograniczeń z VPN download.

Pierogi z rybą — niecodzienne połączenie

Pierogi to tradycyjna potrawa polska, z której nasz kraj słynie na całym świecie. Najbardziej znane są jednak pierogi z farszem z białego sera i cebuli, mięsne, z grzybami czy kapustą.

W miejscowościach nadmorskich, w tym w Niechorzu, pierogi mogą być serwowane z nadzieniem rybnym. Do tego celu zazwyczaj wykorzystywany jest łosoś, dorsz, ale także inne gatunki ryb, które są krojone drobno i podsmażane na maśle sauté albo z cebulą.

Takie pierogi świetnie smakują z dodatkiem sosu koperkowego lub śmietanowego. Najlepiej jest szukać takich pierogów w mniejszych, rodzinnych restauracjach, które specjalizują się w regionalnych przysmakach.

Deser lodowy z jagodami — słodycz, która rozpływa się w ustach

Myśląc o pysznym posiłku, warto zostawić sobie miejsce na deser. Jednym z najchętniej wybieranych słodkich przysmaków w Niechorzu są desery lodowe z jagodami.

Przygotowywane są one na bazie sezonowych owoców leśnych, takich jak jagody, maliny czy borówki. Smak tych polskich owoców najlepiej podkreślają kremowe loty waniliowe lub śmietankowe. W lokalnych restauracjach warto również spróbować lodów, których słodki smak przełamany jest morską solą, np. solonego karmelu.

Niechorze — jedzenie dla prawdziwych smakoszy 

W Niechorzu znajdują się liczne tawerny, restauracje i niewielkie rodzinne bary, w których można zjeść unikalne specjały. Dobrze jest spróbować zarówno tradycyjnych polskich smaków, jak i lokalnej kuchni „z twistem", czyli z inspiracjami śródziemnomorskimi. Mazurskie smaki w połączeniu z widokiem na morze to połączenie, które na długo pozostanie w pamięci.

Dodano: 2025-01-30 15:51:00

Komentarze (0)
Dodaj komentarz